5 години без железният Стамен Станимиров - Стамбата

Posted in Новини

Днес - 18 юни 2020 година се навършват 5 години от смъртта на Стамен Станимиров – Стамбата. Майстор на спорта по алпинизъм, дълги години в националния ни отбор. Изкачил върховете Грос Глокнер в Австрийските Алпи (1980), Чивета, Доломитите в Италия (1980), Елбрус (1981), Монблан и Матерхорн (1982), Пти Дрю (1986), Гран Жорас (1987), Ленин, Корженевска, Комунизъм в Памир. В експедицията до Еверест достига до 8120 м височина (лагер 5).

"Тръгна си Стамбата, за когото благородният жест беше принцип, а планината - религия. Алпинизмът му даде много, но и много му отне - най-близките му приятели. Сега те го чакат в небесните планини. Пак заедно ще катерят върховете, алпийското въже като мълния ще разсича нощта и ще осветява лицата им, изсечени от гранита на мъжеството, приятелството и порива към висините!" Това вълнуващо изрази по повод смъртта на Стамбата кюстендилският поет и писател Михаил Калдъръмов.

Последните години тренираше ентусиасти и падащи си по екстремните дисциплини по катерене и парапланеризъм. Организира и кръг от еврошампионата по парапланеризъм в Кюстендил. Беше един от най-активните в доброволния екип за действия при бедствия, аварии и катастрофи към Българския Червен кръст в Кюстендил.

Екоактивист, непримирим срещу замърсяването по планините и парковете.

Кюстендилци не могат и няма да прежалят Стамбата, kакто не прежалват и другия наш съгражданин и герой от "Еверест 84" Людмил Янков.

Техният пример е жив!