Skip to main content

Славен 100 годишен юбилей

На 2 април 2014 година се навършиха 100 години от първия организиран поход до местността Юч бунар. ТД „ Осогово“ има своя славен 100 годишен юбилей.

Предстои издаването на книга, посветена на 100 годишнината на дружество. Всички изяви и мероприятията на ТД „ Осогово“ през 2014 година са посветени на славния юбилей.

Официалното честване ще бъде на 04 юли 2014 година от 17,30 ч. в читалище „Братство” град Кюстендил. На 05 юли 2014 тържествата продължават в Осоговската планина с походи, забавни игри и демонстрации, както и с много песни и спомени от годините. На 06 юли 2014 година ще се проведе традиционното изкачване на връх Руен.

С поход до местността Юч бунар на 2 април 2014 година туристите от ТД”Осогово” поднесоха цветя на паметника на туризма и отбелязаха 100 години от първия организиран поход.

 

С песни, стихове и приветствия многоброините любители на планината отбелязаха великия празник. Дългогодишният водач Владимир Ников разказа на младите участници част от историята на дружеството. Д-р Маргарита Исталиянова едно от най-новите попълнения в дружеството благодари за приятните изживявания и красивите места, които е посетила благодарение на многоброините мероприятия организирани от дружеството.

100 годишната история на дружеството е следната. На 25 март 1914 г. 20 души-ученици от Кюстендилската Мъжка гимназия, в една беседка на градската градина основават младежко туристическа дружество „Руен” с председател Кирил Цонев. Приема се, че тази дата е началото на организирания туризъм в нашия край. На 02 април 1914 год. е направен първият организиран поход до местността Юч бунар.

След набиране на средства започва и строителството на първата хижа в Осоговската планина. Откриването и става на 12 юли- Петровден 1928 год. С построяването на хижата се сбъдва мечтата на кюстендилските туристи да си имат свой дом в планината. Дружеството развива активна дейност, която в годините около Втората световна война замира. Веднага след войната дружеството набира бързо сили, привлича в редиците над 350 членове. Правейки равносметка на дейността през годините на дружеството, то е имало не само отлични туристи, но и много добри планински водачи. С уважение и признателност се отнасяме към Милан Киселички, Йордан Зарев, А. Икономов, д-р Д. Стефанов, Йордан Йорданов, м.с. Стефан Иванов, Благой Симов, Еремийчо Еремиев, д-р Хр. Демиревски, Кирил Давидков, Владимир Ников, Георги Пейчев и други.

В своята 100-годишна история дружеството полага основите и постига добри резултати в развитието на ориентирането, алпинизма и спортното катерене, спелеологията, водния и колотуризма. Успехи има и туристическия хор „Осоговско ехо”, който в своята творческа история завоюва редица призови награди.

Дружеството успешно развива добросъседски връзки с туристи от Македония и Сърбия.

Дружеството е носител на два ордена „Кирил и Методий” І и ІІ степен по случай 50 и 75 годишнината си.

Честит юбилей, уважаеми членове на ТД „Осогово”, планинари и приятели на планината!

  • Created on .
  • Last updated on .