Успешна 2017 година

Posted in Новини

По традиция (в края на всяка година с новогодишно тържество) туристите от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил изпращат старата година, като се анализира направеното и се планира дейността през идващата година. Равносметката е ясна и категорична: 2017 е успешна!.
Предлагаме Ви да се запознаете с анализа на секретаря на ТД „ Осогово“
Успешна и много силна бе 2017 година за дружеството. В амбициозният календарен план на дружеството за годината туристите от Кюстендил посетиха многобройни обекти, както в страната така и в Сърбия, Македония, Гърция, Полша, Унгария и др.
Трудно ни е да определим, кое от всички е най-доброто. Безспорно най – вълнуващо бъде изкачването на връх Риси /2499 мнв./ в Татрите от Словашка страна и слизането към Полша.
Екскурзионното летуване е най-добрият начин за почивка в планината. Добра компания, красива природа и прекрасно настроение, далече от цивилизацията и суетата на света. Желаещите бяха толкова много, че се наложи да се сформират две групи. Така за две седмици се докоснахме до позабравената Средна гора. Туристи почти не срещахме през цялото време, но красотата и очарованието на планината ни накараха да я преоткрием и отнесем светли спомени в душите си.
Който се е разходил из България, се е уверил, че страната ни е красива. Но който е видял Родопите, е сигурен: България е неземно красива! Вековни гори, чист въздух и бистри като сълза извори са само част от пейзажа, на който се наситиха сетивата ни на екскурзионното ни летуване в Родопите. От 24 до 28 май ние посетихме: Ситовски надпис, с. Ситово, с. Лилково, хижа Персенк, връх Малък Персенк, хижа Скалните мостове, Чудните мостове, хижа Кабата, връх Цирикова черква, скален феномен Костен камък, водопада Скакалото, с. Орехово, водопад Сливодолското падало и Бачковския манастир.
Планината Беласица е изключително интересна и малко позната планина, разделена между три държави (България, Македония и Гърция). Сгушила вековни кестенови и букови гори, обширни високопланински поляни и множество водопади. Прохладата на планината я почувствахме с приятна и зареждаща разходка до Смоларски и Колешански водопад в Македония и Срамежливеца, Мангъро и Дъбицата в българската част на Беласица. Разбира се, изкачването на върховете Радомир и Тумба бяха най- върховното ни изживявана за тридневната ни екскурзия.
Незабравими са спомените ни от удивителните гледки, които се откриваха от отвесните скали в подножието на връх Солунска глава на планината Якупица в Македония. Пътят до Царев връх в Осоговската планина, връх Кадийца в планината Влахи, Водно и каньона Матка ни разкриха красотите на мадедонските планини.

За пореден път се убедихме, че Гърция е една малка съкровищница.
За три дни посетихме две от най-красивите пещери в Гърция - пещерата Маара /Ангитис/ и Алистратската пещера. Забележителностите на град Кавала, Керамоти, остров Тасос. Преходът нагоре към планината Ypsarion 1204 метра е труден, но много интересен. Великолепните гледки към върховете Пророк Илия, Цутула и Фонас си струваха всяка крачка.
„Приключение по устието на река Места“ – така нарекохме следващата ни екскурзията в Гърция. Водопадът Ливадитис е един от най-високите в Родопите - около 40 метра на водния пад, изливащ се отвесно от стените на наглед непристъпният каньон. Разходката ни по дефилето на река Места по изсечена в скалите живописна пътека ни предложи незабравими гледки. В девствената крайречна лонгозна гора, наричена Коджа орман - Голямата гора, дърветата достигат до 40 метра и е истински рай.
Сърбия също ни предложи много приятни изненади. Разгледахме Злотска пещера (Лазарева пещера), една от най – големите пещери в Сърбия. Опознаването и проучването на Лазарев каньон не е лесно. Каньона е дълъг (4500м.) дълбок (350-500м.) и минимална ширина от 4м. Планината Ртан с връх Шиляк (1560м.) е с формата на пирамида. Който веднъж е стъпил на него и е усетил необикновеното му влияние, задължително размишлява какво е това място.
В сезона на водопадите се запътихме към затънтените краища на сръбската Стара планина. Посетихме един от най – красивите водопади в Сърбия – водопада Тупавица. Прекрасно бе и пътешествие из сръбската част на Краището, изкачвайки се до двата най-високи върха (Бесна кобила – 1923 м.н.в., и Велики Стрешер – 1876 м.н.в.), както и връх Църноок в планината Дукат.
Изключително амбициозен бе прехода в любимата ни Рила. За два дни - седем покорени върха, езера, езера, гледки.... Най-хубавите гледки идват след най-тежки преходи. Тази планинарска поговорка е изключително вярна. Перспективата на заобикалящата ни среда се пречупва по неописуем начин с всяка следваща крачка. Колкото повече усилия полагаш, толкова повече усещаш, че си заслужил тази гледка.
Всяка планина те учи на нещо. Ясно е, че Балканът пази своите тайни. Но има и такива, които ще ти разкрие. Същото важи за всяка друга планина, независимо колко е ниска, колко е лесна, колко е опасна. От Лисец, Конявска, Милевска, Осоговска ще разбереш, че не е нужно да си на 2800 м, за да ти натежат краката. Тръгваш си от Пирин и вече знаеш, че опасността дебне на всяка крачка (буквално). След бурята и виелицата на Стража ще имаш едно наум, че през зимата шега не бива дори и на ниско.
Най – голямото ни постижение тази година бе първото място в конкурса „Дърво с корен – 2017“. Секвоите в местността Ючбунар при с. Богослов, общ. Кюстендил събраха най-много гласове и са победители в конкурса. Секвоите в местността Ючбунар при с. Богослов, общ. Кюстендил ще представят България в международният конкурс „Европейско дърво на годината 2018”.
Ръководството на ТД " Осогово" гр. Кюстендил благодари на всички, които оказаха подкрепа и им пожелава да продължат да бъдат активни ценители и пазители на природата.
На всички любители на планината пожелаваме много здраве, благодатна и щастлива 2018 година!.