Магическият Смоличански водопад

Posted in Новини

Въпреки прогнозите за лошо време на 13 януари 2018 година група туристи от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил се отправи към китното село Смоличано. Както винаги имаше за всекиго по нещо: древни паметници, светилища и извори, християнски оброчища, храмове и манастир, паметници на българската бойна слава, местна архитектура и легенди, партизански паметници, чешми, водопади, вековни дървета, природа, интересни срещи с нови хора ... И разбира се приятна компания ...
Водите на 2 карстови извора, образуват водопада “Света Ана”, където бе и първата ни спирка. Съгласно легендата, произхода на двата извора е свързан с трагичната съдба на единствената, тачена и уважавана между деветте си братя и сестри Яна.

Ето накратко легендата за Яна и деветте и братя: Яна обичала своите братя и те отговаряли с братска закрила и уважение. От завист обаче, най старата снаха Павлевица приписвала на зълва си Яна най- страшни за времето си обвинения - изпуснала да изтечат девет бъчви с вино и десета с люта ракия, че влязла в девет яхъра и убила девет, десет коня. Братовата обич към единствената сестра Яна въпреки, обаче страшните обвинения останала непреклонна. Злобата на Павлевица надделяла и над майчините и чувства. За да обвини пък зълва си, убива мъжкото си дете. Едва тогава бащините чувства надвиват над братовите и Яна била разсечена на четири дела и разхвърляна на четири страни.

Там гдето паднали Янините руси коси ,там изврели два студени кладенеца, четем за легендата в сайта на община Невестино.
В непосредствена близост до изворите, през 1966 година е изградена хубава чешма, с 12 чучура, която е известна с чудотворните си води. Недалеч от нея извисяват снага три грамадни ореха. Най - големият от тях е висок около 23 м.
Красотата на района се допълва и от вековния цер извисяващ се на около 22 м. височина.
Любителите на археологическите ценности също имаха какво да видят в околностите на селото. Останки от късно античен крепостен зид личат на рида, на около 1 км. източно под Бачовска махала, на левият бряг на р.Елешница. Подобни останки - от античен некропол има в местността  ”Побиен камък”, от късноантична гробница в местността “Димкови воденици” и пр.
За накрая бяхме оставили да разгледаме историко етнографския музей в село Ваксево. Всички останаха приятно изненадани от богатата колекция и гостоприемното посрещане.
“За съжаление много малко българи не само, че не знаят, но и не са посетили този богат на забележителности край. А той си заслужава“, споделиха туристите.

Ръководството на ТД " Осогово" с удоволствие би оказало  съдействие на всички, които желаят да посетят  това красиво и магическо място