Нова маркировка на маршрута по Земенски пролом

Posted in Новини

В слънчевите и топли дни на месец ноември 2018 година екип доброволци от фирма САП Лабс България ЕООД и представители от туристическо дружество „Осогово“ гр. Кюстендил изчисти и маркира туристически маршрут по Земенския пролом от град Земен до водопада при с. Полска Скакавица. Това е един от най - емблематичните маршрути в района на Земенския пролом. Наличието на 9 тунела, обаче, представляваше опасност за туристите в района. Основната идея бе почистването и маркирането на пътека, която не минава през тунелите и по релсите. Този туристически маршрут е един от най - популярните маршрути за еднодневна разходка в района на Югозападна България.
Земенският пролом на река Струма, протегнал снага от първи до девети тунели на жп линията, е най-красивият кът на Балканския полуостров. Тук природата е била много щедра. Дарила е пролома с приказна красота. Разположен е в Западна България между Земенска планина на запад и най-западния рид Риша, дял от Конявската планина на изток. Проломът е с дължина около 22 километра и свързва Радомирската котловина на север с Кюстендилската котловина на юг. Красивите Земенски скални пирамиди, много наподобяват Белоградчишките /Иванов камък, Сарая, Църни дупки и др./
Според преданието по тези места почти девет години е живял и отшелникът Свети Иван Рилски. На десния бряг на река Струма в живописния Земенски пролом се намира крепостта Зъмлънград. Тя е оградена от три страни от меандър на реката, като непристъпните скали се издигат на голяма височина над нивото на реката. Проломът е уникален най-вече с богатия си растителен и животински свят: десетки видове птици, земноводни и влечуги, насекоми, 19 вида риби, 700 вида пеперуди, над 600 вида растения (35 са от национално значение, а 2 - от световно), разнообразието от местообитания - река, крайречни гори и поляни, скални образувания, на сравнително малка площ и богато културно-историческо наследство.
През пролома преминава една от главните въздушни магистрали за миграция на прелетните птици от Европа към Африка - Виа Аристотелис.
Водопадът Полска Скакавица е на малката рекичка Широки дол, десен приток на река Струма. Водата пада от височина около 70 м, преминавайки през няколко скални тераси. Той е маловоден, но невероятно красив. В България е трети по височина. През 1968 г. е обявен за природна забележителност.
Върху скалите сякаш е кацнала църквата “Свети Димитър” , а оттам е и началото на водопада. Тихият и спокоен карстов поток се хвърля стремглаво в бездната, разбивайки се на милиони малки капки. В подножието на водопада водата се разбива с плясък и тихо и спокойно продължава хода си, докато се влее в река Струма.
След тежката борба със сериозно обраснали участъци пътеката вече е маркирана с пластмасови марки бяло-жълто-бяло, а маркировката започва от последните къщи на гр. Земен, където е поставена и информационната табела. Дължината и е 13 км и се изминава за около 4 часа в посока. Вече е възможно да се разходите безопасно до водопада и по Земенския пролом без да се налага да следите разписанието на преминаващите влакове.