Дейности на ТД за 2019 година

Posted in Новини

Календарният план на Туристическо дружество „Осогово“- Кюстендил за новата 2019 година вече е готов. Той е публикуван в интернет пространството.
Запазени са инициативите за засаждане на дървета, почистване и маркиране на туристически пътеки, разтоварващи еднодневни излети до близките планини, включване в различни местни и национални инициативи и много други.
Предлагаме Ви да се запознаете с календарния план на ТД „ Осогово“, представен от секретаря – Силвия Михова.

“Безспорно най-вълнуващи ще си останат екскурзионните летувания. Те са най-добрият начин за почивка в планината. Тази година едното екскурзионно ще бъде през месец август в Стара планина, с маршрут: вр.Шипка - х.Узана - х.Мазалат - х.Тъжа - вр.Ботев - х.Рай - х. В. Левски – Карлово.

Другото екскурзионно сме го нарекли „Релакс в полите на Рила“. Групата ще се настани в почивна база в Семково и всеки ден ще се правят лъчове. Ще се посети парка на танцуващите мечки при Белица. Ще се правят разходки до Сухото езеро по пътеката "Очарованието на торфището".

По пътеката "Следите на ледника" ще се изкачим до Вапските езера. По каскадата за язовир Белмекен ще се насладим и на Скалишките езера. Екскурзионното ще завърши в с. Добърско, където ще разгледаме уникалната църква "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", водопад "Щрокалото“ и римската пещ в гората над селото”, коментира секретарят на ТД “Осогово” Силвия Михова.
През месец юли е предвидена екскурзия, наречена „ Екстремните прелести на Родопите“, до красивото ждрело на река Чатак дере и Буйновското ждрело, до Златоградските скали и Каньона на водопадите при Смолян.

За 24 май е планирана тридневна екскурзия до пещерите Венеца и Магурата, забележителностите на Видин и румънските градове Крайова и Калафат, природният феномен Божия мост и екопътеката „Боров камък“.

“През великденските празници по екопътеката "Под Камико", по поречието на Бовската река, ще се любуваме на множество водопади. Ще изкачим връх Издрeмец 1493 м. и ще слезем до с. Лъкатник и манастира „Седемте престола“.

През септември за три дни ще посетим Тетевенския балкан: връх Лисец - Гложенски манастир – пещерата Моровица - връх Острич - екопътека "Под пръските на водопада" - х. Васильов - връх Васильов 1490 м.н.в., пещерата Съева дупка”, информира още Силвия Михова.

Заедно с туристите от Трънското туристическо дружество през годината са заложени съвместни изкачвания до върховете на няколко планини от областта Краище – връх Милевец, Руй, Църноок, Чемерник, Било, Щърби камък, Стража.

Традиционното изкачване на връх Руен, срещата на 106 пирамида при село Жеравино в Чудинската планина, Мальовица, Черни връх на Витоша ще съберат отново туристи от България, Сърбия и Македония.“

Ръководството на ТД " Осогово" се обръща с любезна покана  към всички любители на планината да се включат в нашите дейности през 2019 година.