Откриване на туристическия сезон след забраната

Posted in Новини

Най-красивият сезон в планината е пролетта. Този път - 31 май 2020 година, туристите от „Осогово“ гр. Кюстендил избраха разходка из дебрите на Влахинска планина. Тази малка планина е истинско съкровище, където за минути човек може да се освободи от градската среда напълно.Само на около 3 часа от село Пастух има 600-годишнен цер (вид дъб). Уникалният феномен е с обиколка 8,90 м., височина -19 м. Девет човека хванати за ръце обгърнаха дървото. След множество снимки, заредени от красотата и енергията на дървото туристите се отправиха към следващия обект от програмата за деня.С тази разходката ние - туристите от ТД " Осогово" направихме откриване на туристическия сезон след забраната - Карантината, поради COVID19.

На няколко километра от вековното дърво се намира Руенският манастир “Св. Йоан Рилски”, зад чиито стени се крият множество предания, свързани с тайствената личност, която приемаме за покровител на народа ни - Св. Иван Рилски.

„Наслаждавайки се на тишината в манастирският двор ние посетихме и други интересни места в района“ - споделиха туристите от дружеството. От манастира по живописна пътека се стига до пещерата, в която според преданието е живял Свети Иван Рилски. Малко след нея, в източна посока, пътеката продължава до голям метален кръст, поставен върху скала, извисяваща се почти над пътя и от която се разкрива панорамна гледка.

 

Кръстът обозначава мястото, от което според преданието една девица Косана, на чието име е наречена цялата местност, се е хвърлила за да се спаси от гонещите я турци. В тази местност в двора на манастира се намира природната забележителност "Находище на турска леска" (Corylos colurna L.). Не далеч на запад от манастира е и Светата вода – манастирското аязмо.