Skip to main content

Клуба на туристите ветерани от Кюстендил на екскурзия

И тази година клуба на туристите ветерани към туристическо дружество „Осогово“ гр. Кюстендил, избраха да направят впечатляваща екскурзия до Стобски пирамиди, църквата „Св. Прокопий“ в с. Стоб, Благоевград кръста в местността Заева поляна, Църквата "Въведение Богородично" и парка Бачиново. Природата под формата на букет от цветове и аромати и съчетан с втория ден на лятото на 2022 година е приятен повод за незабравима разходка.
Ето разказа на Силвия Михова – секретар на ТД „Осогово“ гр. Кюстендил

Стобските пирамиди бе първата спирка на групата, която беше в добро настроение и много очаквания. Гледката към Стобските пирамиди е уникална. Вековната борба с природата е създала това магическо място, където пирамидите светят с различна светлина, погалени от слънцето. Създават причудливи отражения и невероятна феерия от цветове с конусовидните форми с шапки от камък на главите си. Това рядко явление е резултат на ледниците, които някога са покривали Рила. Легендите за тях са много. Децата в групата най- много харесаха тази, където кумът не могъл да устои на чудната красота на булката и вдигнал воала й, понечил да я целуне и в този момент всичките сватбар

В църквата “Св. Прокопий” в с. Стоб, отец Димитър ни посрещна и ни разказа, че през 1393г. е била издигната първата сграда на църквата. Историята разказва, че по настояване на местното турското население от махала Буковец, църквата е била разрушена, за да не се извисява над техните къщи. По онова време, за да се съгради нова църква е било нужно разрешение от самия султан. По тази причина, трима жители на селото заминават за Цариград, за да получат нужния документ. Разказва се как старата църква е пренесена камък по камък на новото място, за да бъде вложена в новия градеж. Така, през 1860г. новият храм „Св. Прокопий“ бива официално осветен, а първото кръстено в нея дете доживява своето столетие. Черквата е обявена за паметник на културата, а днес в местността Църквище стои самотен метален кръст, извисяващ се над някогашните основи на храма.

 

След множество снимки в двора на църквата групата се отправи към Благоевград и по точно кръста в местността „Заева поляна“. Бяхме очаровани не само от мащабите на кръста, висок 33 м., но и от гледките откриващи се от хълма към множеството планини.

 

 

 

 

 

В квартал Вароша потънахме в сенките и историята на църквата „Въведение Богородично“. Сградата е много живописна и е изградена през 1844 година. Има бяла камбанария. Църквата е доизградена и изписвана близо половин век. Тя е забележителна и с триредния си църковен иконостас, който е създаден по подобие на този в Рилския манастир.

 

 

За достоен завършек групата туристи избра прохладата на парк Бачиново. В него има за всекиго по нещо. Алеята по реката, въжения парк, езерото с лебеди и патици, китни ресторантчета и кафета.
С нови впечатления и малко тъга в сърцата ни потегляме към Кюстендил, обещавайки си още много такива екскурзии.

 

stop-01
stop-02
stop-03
stop-04
stop-05
stop-06
stop-07
stop-08
stop-09
stop-10

  • Created on .