Skip to main content

В сърцето на Влахина планина

Заредени с много очаквания и голяма доза нетърпение, ние туристите от туристическо дружество „ Осогово“ град Кюстендил се запътихме към новото ни предизвикателство - еднодневно пътешествие (8 април 2023 година ) в затънтените краища на Влахинска планина. В сезона на пролетта, ароматите и водопадите ни предстоеше посещение на един непознат до сега за нас район. Пътят е изключително живописен, особено сега през пролетта. Окъпаната в зелено Влахи планина изглежда още по-величествено, а очите ни се губят в обвитите от мъгла върхове. Времето не изглежда много обещаващо, дори се опитва да ни сплаши с лек дъждец, но ние тайно се надявам да ни се размине.
При възрожденската църква „Св. Архангел Михаил“ в село Лешко ни очакваше Владо Каперски –нашия гид и кмета на селото Галина Велкова.
Църквата Св. Архангел Михаил“, носеща името на светеца, пазител на душите, е над 200 г. и е най-старата запазена църква в Горноджумайската околия. Църквата е обявена за паметник на културата с национално значение.
Владо Каперски ни разказа, че тя е построена през 1816 година. Храмът е напълно изписан в 1893 година от банските майстори Михалко Голев и Димитър Сирлещов.
Особено забележителен е цикълът от стенописи в откритата галерия. Сред тях е и единственият в България четирикрак дявол, за който проф. Асен Василев казва "... не е известна друга подобна фигура на дявол в нашата живопис, в образа на който да е вложено толкова необуздано въображение".

Пет от царските икони, отличаващи се с високо художествено изпълнение, са изрисувани от известния представител на банската школа Димитър Молеров. Неразделно от църквата "Свети Архангел Михайл" като църковно притежание е било и училището, намиращо се в западната част на дворното пространство. От тук са преминали именитите учени Антон Попстоилов - етнограф и фолклорист и брат му - филолога Христо Попстоилов.
В училището на село Лешко са учили и видните революционери, членове на ВМРО - Сандо и Петър Китанови, а Кръстю Асенов - племенник на Хаджи Димитър е преподавал тук и е служил на делото на свободата.
Владо Каперски с нетърпение искаше да ни запознае и със следващите интересни места в село Лешко – Марината круша /най старото крушово дърво в България, вековния дъб в „Хайдушка махала“/.
Колкото и прилагателни да наредим едно след друго ще са малко, за да опишат красотата им, красотата на една малка частица от богатата природа. Колкото и да си чел, колкото и снимки да си гледал, не е достатъчно…просто трябва да се види, да се усети…. Даваш си сметка колко велик творец е природата и се чувстваш толкова малък и незначителен.
Това е и мястото, от където се разкриват страхотни гледки към планинските хребети на много планини. Чувстваш се толкова запленен, че не може да си тръгнеш просто така…затваряш очи и оставяш капките вода облени от слънчевите лъчи да измият сивотата от душата ти и да внесат радост и желание за живот… Просто стоим и гледаме…забравили за момент дори и фотоапарата, който до преди момент използвахме така ожесточено....

vlahina-01
vlahina-02
vlahina-03
vlahina-04
vlahina-05
vlahina-06
vlahina-07
vlahina-08
vlahina-09
vlahina-10

  • Created on .