Забележителностите в с. Раждавица

Posted in Новини

На 15 април 2023 година туристи от Осоговското дружество посетиха новата галерия, която отвори врати в кюстендилското село Раждавица. Тя е част от цялостен комплекс „Старата череша“, който работи в посока съхранението и запазването на българските традиции в района. Борислав Крумов, от сдружение „Роден край“ ни показа новооткритата галерия, която е под мотото "Рекламата е душата на търговията" и е изготвена от Държавния архив.

В експозицията са показани печатните реклами в България от първите десетилетия на 20-и век. Тя включва около 900 реклами и печатни материали, създадени в периода между 1910 и 1943 година. В изложбата са включени реклами на всичко, което се продавало на българския пазар по онова време – земеделска техника, домакински уреди, мода и алкохол.

„Ние разпознахме имената на световни марки, които ползваме и днес. Прави впечатление, че жените и тогава са били суетни и са търсели козметика, обещаваща им вечна младост и красота. Те са гълтали хапчета за отслабване и са държали на безупречния си външен вид“ – споделиха туристите. Към експозицията са добавени и реклами от вестници, излизали по онова време в Кюстендил, които показват атмосферата и бита на района. Показан е и афиш от първото земеделско изложение 1892 година в Пловдив, донесло бронзов медал за местните занаятчии. В центъра за занаяти има етноработилница за изработване на изделия с върбови клонки и полски цветя. Има и 100-годишна фурна за печене на хляб, великденски сладки, а също и агнета, прасенца…

Посетихме и аязмото на Свети Иван Рилски.