Културно-исторически туризъм в Кюстендил и околността

Posted in Пътеписи

Кюстендил е прекрасен град, разположен в Кюстендилската котловина. Заобиколен е от планини и прекрасна природа, което дава възможност за всякакъв вид туризъм – от маршрутно познавателен, до културно-исторически.

Климата е преходно континентален със средиземноморско влияние, зимите са меки и къси, което прави Кюстендил подходящ за лечение и профилактика на белодробни заболявания.

Със своите 40 минерални извора, от които извира лековита вода от преди 2500 години Кюстендил се слави като център за балнеолечение. Минералната вода в града и околността лекува редица заболявания и е особено притегателна за туристите, а за града е едно от най-безценните богатства.

Кюстендил е град с многовековна история. Богат на музеи и археологически експозиции. Преди 1900 години в далечната 106 година от новата ера римляните са провъзгласили тогавашната Пауталия в муниципия – „областен център”. Тогава днешен Кюстендил получава представката „Улпия” пред името си и така новото име е Улпия Пауталия. Средновековното име на Кюстендил е Велбъжд. Кюстендил е град на повече от две хиляди години. Претърпял развитие в културно-исторически план. Град с богата история, за което свидетелстват многобройните паметници, ценни и важни знаци, редица разкопки и емблематични, запазени и до днес крепостни стени и други археологически обекти, за да се превърне в една прекрасна туристическа дестинация за хората с афинитет към историята, културата и изкуството.

Вървейки по улиците на Кюстендил, потънали в сянката на вековни дървета, човек получава усещането за невероятно пътуване в историята. Ставаме  свидетели на ...


----------------------------------------------------------------------

Автор:СИЛВИЯ МИХОВА

Запознайте се с пълния текст на пътеписа: