Skip to main content

Дарик новини: ТД "Осогоово" със семинар по проект „ Зелена директна линия"

ТД "Осогоов" със семинар по проект „ Зелена директна линия"

© ТД" Осогово"  

 

Първият семинар по проект „ Зелена директна линия" се проведе в планина Осогово. Туристическото дружество е в партньорство с 5-то ОУ „ Хр. Ботев‘, 4-то ОУ „ Иван Вазов" и ПМГ„ Проф. Ем. Иванов" - гр. Кюстендил. Проектът е продиктуван от основните предимства и възможности, с които разполага община Кюстендил. Част от защитените територии /планина Осогово, Земенски пролом и Полскоскакавишки водопад/ са много добре проучени, докато други /„Юч бунар", резерват „Църна река", „Вековна букова гора" край село Граница, Конявска планина/ са изследвани по-слабо и не са толкова популярни сред местната общност.

Именно това състояние на „бяло петно" е предимство, което предоставя възможност чрез проекта да бъде привлечен „откривателския" интерес от страна на децата и младите хора към тези уникални територии. Голяма част от хората не познават защитените територии, защитените растения и животни и често ги унищожават без причина. Ето защо целта е да повиши осведомеността и да се осигури пряка връзка на децата и младите хора с природата чрез дейности, свързани с изучаване и опазване на биоразнообразието и застрашените видове в региона и създаване на предпоставка за устойчиво развитие в тази област.
20 деца от партньорските училища слушаха интересните лекции, изнесени от биолозите Росица Везенкова Василка Кръстева. С много снимки и презентации те бяха запознати със застрашените видове в региона, начина на поведение и опазване на биоразнообразието в защитените територии.Под формата на забавни игри, пъзели и тестове те провериха своите придобити нови познания. Най-интересна беше практическата част от заниманията, когато въоръжени с фотоапарати, бинокли и тефтери те се превърнаха в истински „откриватели". Бяха направени много снимки на все още неизвестни им до сега растения, стъпки на животни и птици. Накрая всички участници в семинара получиха сертификат за участие.


През месец август бе проведен конкурс за рисунка. Най-добрата рисунка стана и почетен знак на проекта. На семинара секретарят на дружеството Силвия Михова връчи на победителя - Ралица Емилова Велинова от ПМГ „Проф. Ем. Иванов" гр. Кюстендил награда от 100 евро. Всички останали участници в

конкурса ще получат грамоти и награди.

Източник: Дарик - Кюстендил

  • Created on .