Skip to main content

Кубер прес: От ТД Осогово с нов поход до Конявската планина


По успешно реализираният проект „Зелена директна линия“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., представител на туристическото дружество, ученици от 5 ОУ „Хр. Ботев“, Природоматематическа гимназия „Проф. Ем. Иванов“, 1 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Езиковата гимназия, педагози от 5-то и 1-во ОУ – гр. Кюстендил проведоха поход до връх Виден в Конявската планина. Бяха поканени и експертите – Ирина Герасимова – ботаник и Росен Мирчев – зоолог,съобщи за “Кубер прес”,Силвия Михова секретар на туристическото дружество в Кюстендил.
В района на връх Виден са установени приблизително 460 вида висши растения, от които два вида са записани в световната Червена книга на изчезващите видове, а други два в европейската Червена книга. Общо 86 вида птици обитават района, който е защитена територия.
Много по-различна е планината сега от последното ни посещение през месец февруари. Изчезнали са безследно дълбоките снежни преспи. Над главите ни от хоризонт до хоризонт се е простряло ясносиньо небе и топъл вятър роши косите ни. Сякаш зелена пелерина, изпъстрена с цветя, е покрила полята, горите, планината. В храстите се крие срамежливата теменужка. Тя е свела модър поглед, сякаш иска да запази само за себе си своя чуден аромат. Гората се е разлистила, но късните пролетни студове са попарили младите листенца на буките и сега те са кафяви и сухи. Но желанието за живот е несъкрушимо и по опърпаните клонки вече се развиват нови свежи листенца. Радваме се и опитваме от първите горски плодове — ароматните горски ягоди. По влажните места откриваме гъби. Цялата природа е зелена и празнична.
По скалистите поляни в близост до връх Виден сребристите коси на коилото играят с вятъра, а планинското котенце вече е разпръснало семената си с дълги пухкави парашутчета.
Навред са плъзнали буболечки. Успоредно с нас покрай пътя се движи бодра колона от мравки. Те усилено работят или поне така изглежда. В сянката на дърветата намираме и техния дом – висок половин метър мравуняк. Подушваме характерната миризма на мравчената киселина, която мравките отделят, за да прогонят натрапниците. Зоологът Росен Мирчев ни разказа и показа как тези смели малки воини се отбраняват като щипят врага си.
Над поляните тежко се носят мъхестите земни пчели, яркозелените златки и майските бръмбари. Пчелите работят усилено, привлечени от ароматните цветя и цъфналата акация, те събират нектар. Но като че ли най-много са пеперудите – пъстри късчета дъга трепкат в чистия въздух. И колко са бързи! Все пак успяхме да хванем няколко различни видове, които ще препарираме за нашата ентомологична колекция.
Сега е сезона на песните. Сега птиците пеят най-много. Щиглеци огласят храстите и дърветата. Радвале се на песните и на чучулигите. Чува се гукането на гълъбите, както и омайните песни на славея. Кукувицата прелита от дърво на дърво и кука, сякаш играе на криеница.





Kuber press

  • Created on .